Minidammen

Har du altid ønsket at have en dam, men ingen plads i (by) haven, på din altan eller terrasse? Ifølge østlig filosofi symboliserer en dam fred og velvære. Kan du bruge det? Overvej derefter en minidam.

I en have, på balkonen eller terrassen er en mini -dam et smukt og vidunderligt beroligende element. Drøm væk langs din egen havnefront. Og det er ikke så svært: en passende krukke eller beholder, nogle smukke planter og nyd!

Minidammen
Du kan designe en minidam meget let og hurtigt. Hvad med f.eks. En regn tønde eller et stort gammelt kar? Farvede (opvaskemaskine) kar kan også få et andet liv som en dam. Selvfølgelig kan du også gå til havecenteret og vælge en smuk blomsterkasse af sten. Det eneste kriterium er, at den valgte kopi er lukket korrekt. Ingen vil trods alt have en utæt dam.

Den ideelle størrelse til en minidam er omkring en halv meter bred og mellem 25 og 50 centimeter dyb. Større er også muligt, men husk på, at større også betyder tungere. Det er vigtigt, at beholderen er vandtæt og ikke afgiver skadelige stoffer. En beholder af plast, glas eller glas er god i sig selv. Beklæd træfade, der ikke er vandtætte på indersiden med damforing.

Lav din egen minidam
Når du har valgt en smuk damtank, er det tid til at fylde den. Hvis tanken ikke er helt vandtæt, kan du først påføre et stykke damforing. Derefter fylder du bunden med damsubstrat.

Fyld tanken med vand, og placer nogle smukke vandplanter og sten. Forskel i højde og dybde ved hjælp af (sten) sten skaber en legende helhed.

De smukkeste vandplanter
Vælg forskellige planter ved bredden, der ikke bliver for store og ikke vokser for hurtigt. Læg ikke for mange planter på én gang. Inden du ved af det, er dammen helt lukket op. Planter i forskellige højder giver minidammen et afbalanceret og naturligt udtryk. En minidam omfatter også iltningsanlæg og flydende planter. Flydende planter giver skygge. Iltede planter holder vandet iltet og klart. Tænk på fjerurt, hornurt eller vandurt.

Læs mere Plantning af åkander
Vidste du, at der er mange smukke vandplanter? Hvad med en stor åkande? Du har dem i forskellige former, størrelser og farver. De fås for eksempel i de velkendte farver hvid og pink, men du har også sorter i rød, orange, gul, lilla og blå. Andre iøjnefaldende til dammen er:

Vi kender alle figurer rundt om dammen, såsom fiskerihavenisser og stirrende hejrer. Slip din fantasi og tænk ud af boksen. For eksempel kan du male nogle sten i en lys farve og udskifte hejren til en lyserød flamingo. Gør det endnu mere stemningsfyldt i løbet af sommeraftenerne ved at lade flydende lys flyde over vandet.

Fyld vand på
Og så et par flere tips til lang og masser af damsjov. Delskygge er det bedste sted for en dam. Og det gælder endnu mere for en minidam, som varmer op og køler hurtigere ned end en almindelig dam. Fyld regelmæssigt op med vand. Husk, at vandet hurtigt kan fordampe, især om sommeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *